Öljyn suodatus yleisesti
Puhtauden vaikutus järjestelmän ja siinä käytettävien komponenttien käyttöikään on useimmiten eksponentiaalinen eli epäpuhtauksista johtuvat ongelmat kertautuvat hyvin nopeasti. Öljyn suodatuksella ratkaistaan epäpuhtauksista johtuvat ongelmat.
Yksinkertaisuudessaan öljyn suodattimen tarkoitus on poistaa öljystä siihen prosessin eri vaiheissa sekoittuneita epäpuhtauksia eli tyypillisesti eri kokoisia partikkeleja. Öljystä voidaan suodattaa myös ilmaa, vettä ja muita nesteitä vedenpoistosuodattimilla ja erottimilla. Teollisuudessa on useita prosesseja, joissa nestettä kulkeutuu öljyyn väistämättä, mutta asianmukaisilla suodatuslaitteilla sen haittavaikutuksia voidaan minimoida.
Miksi on tärkeää suodattaa öljyä?
Öljyä on tärkeää suodattaa, koska siihen tarttuvat epäpuhtaudet heikentävät öljyn käytettävyyttä ja siten aiheuttavat aina ongelmia. Öljyä on tärkeissä roolissa siirtämässä lämpöä ja tehoa, joten huolehtimalla öljyn käyttökunnosta, parannetaan koko järjestelmän tuotantotehokkuutta, turvallisuutta, tuotantovarmuutta ja kokonaistaloudellisuutta.
Totuus on myös se, että edes uutena öljy ei välttämättä ole erityisen puhdasta, koska nykyvaatimukset öljylle eivät ole erityisen tarkkoja. Epäpuhtaasta öljystä johtuvat ongelmat aiheuttavat isoja kustannuksia niin seisakkien, kunnossapidon työtuntien kuin laitehankintojenkin muodossa.
Myös öljyn jatkuva vaihtaminen on työlästä, kallista ja ympäristölle haitallista, joten paras ratkaisu on vaan huolehtia järjestelmässä käytettävästä öljystä parhaalla mahdollisella tavalla. Öljy vaihdetaan tyypillisesti siinä vaiheessa kun se on kemiallisesti kulunut ja suodattamalla voidaan vaikuttaa siihen kuinka nopeasti tähän pisteeseen päädytään hidastamalla öljyn kulumista.
Tiivistettynä:
- Vastuullisuus
- Puhtaus
- Turvallisuus
- Tuotantotehokkuus
- Tuotantovarmuus
- Taloudellisuus
Siinä on jo monta vahvaa argumenttia öljynpuhdistuksesta huolehtimiseen.
Öljyn suodatuksen tyypillisiä käyttökohteita teollisuudessa
- Paperiteollisuuden hydrauliikka- ja kiertovoitelusovellukset sekä vaihteistot
- Energiateollisuuden hydrauliikka- ja kiertovoitelusovellukset kuten esimerkiksi turbiinien voitelu ja säädön hydrauliikka
- Puuteollisuuden sahojen hydrauliikka ja vaihteet
- Kaivoksien hydrauliikka, vaihteistot ja kiertovoitelusovellukset
- Kemian ja petrokemian teollisuuden hydrauliikka, vaihteistot ja kiertovoitelusovellukset
- Muuntajaöljyn suodatus ja vedenpoisto.
Öljyn suodatuksen tasot tyypillisessä hydrauliikkakoneikossa
Suodatustekniikka on yleinen näky teollisuuden koneikkojen osana. Yhdessä koneikossa voi ja usein onkin suodatin useammassa eri prosessin vaiheessa. Yksinkertaisimmillaan suodatus tarkoittaa imusihtiä, joka suojelee koneikon pumppuja karsimalla nesteestä isommat partikkelit. Tämä on kuitenkin suodatusmenetelmänä varsin kevyt ja usein järjestelmään halutaan lisää suodatustasoja. Suodattimien kehittyessä myös käsitykset eri suodattimien tehtävistä on kehittynyt samalla tavalla. Eri suodatusasteita voidaan käyttää erilaisissa kohteissa, mutta usein tärkeintä on käytön helppous. Totuus on, että epäpuhtaus pitää saada pois ja usein tehokkain tapa on myös kustannustehokkain.
Tyypillisimmät suodatuskohteet
Painesuodatin
Hydrauliikkajärjestelmissä painesuodatin toimii yleensä niin sanottuna poliisisuodattimena. Painesuodatin suojelee järjestelmän venttiilejä, moottoreita, sylintereitä, laakereita ja muita pumpun jälkeen sijoitettavia prosessikomponentteja lialta ja epäpuhtauksilta, joita pumpusta tai säiliöstä on voinut irrota. Painesuodatin sijoitetaan nimensä mukaisesti linjan painepuolelle ja jonka täytyy kestää käyttöön kohteen painetta. Suodatinrunkoja löytyy useille eri paineluokille järjestelmän tarpeista riippuen. Voitelujärjestelmissä painesuodatin on usein ainoa mahdollisuus kierrättää kaikki kierrossa oleva öljy varmasti suodattimen läpi. Silloin suodatin on mitoitettava hieman reilummaksi, jotta myös poikkeustapauksissa kapasiteetti riittää.
Paluusuodatin
Poistaa järjestelmästä palaavat epäpuhtaudet niin, etteivät ne pääse likaamaan säiliön öljyä. Kun säiliön öljy pidetään puhtaana, niin pumppu saa puhdasta öljyä ja pumppu sekä öljy kestää pidempään. Paluusuodattimella luodaan siis toinen suojauskerros, jolla varmistetaan, että vaikkapa moottorista tai muista prosessikomponenteista irtoavat epäpuhtaudet eivät päädy tankkiin tai säiliöön.
Paluusuodattimen suodatustarkkuus voi olla järjestelmästä riippuen joko sama kuin painesuodattimella tai jossain tapauksessa myös eri, jos sillä halutaan esimerkiksi varmistaa, ettei säiliöön päädy sellaisia partikkeleja, jotka ovat painesuodattimen läpi päässet sen suodatustarkkuuden vuoksi. Jossain tapauksessa halutaan samanlaiset suodattimet paine- ja paluupuolelle, jolloin ei tarvitse varastoida kuin yhdenlaista patruunaa. Tyypillisesti jos järjestelmässä on erilaisia suodatusasteita, paluusuodattimeen laitetaan paras suodatusaste.
Sivukiertosuodatin
Sivukiertosuodatin on nimensä mukaisesti erilliseen sivukiertoon lisättävä suodatustaso. Sillä voidaan esimerkiksi varmistaa, että öljyä suodatetaan jatkuvasti, vaikkei pumppu olisi edes käytössä. Sivukiertosuodatinta voidaan käyttää myös silloin, kun järjestelmän vakiosuodattimien teho ei riitä. Edullisinta ja yksinkertaisinta on kuitenkin ensimmäisenä tarkistaa onko järjestelmän nykyistä suodatusta mahdollista kehittää esim. vaihtamalla suodatinmaljat pidempiin, käyttämällä parempaa suodatusastetta ja käyttämällä tehokkaampia suodatinpatruunoita.
Sivukiertosuodattimella voidaan kuitenkin tarvittaessa tehostaa suodatusjärjestelmää suodattamalla sillä erillisenä suodatustasona pienempiä partikkeleja, joita ei voida painesuodattimella suodattaa kovien lähtöpaineiden vuoksi. Sivuvirtaussuodatuksella pystytään poistamaan vettä, hienojakoista sakkaa ja pitämään yleistä puhtautta yllä. Sellaisissa tilanteissa, esim. kun järjestelmä käy ajoittain ja järjestelmän vakiosuodatus toimii vain järjestelmän käydessä, sivuvirtaussuodattimella saadaan puhtaus halutulle tasolle.
Ilmansuodattimet / huohotussuodattimet
Järjestelmän ympärillä oleva ilma sisältää epäpuhtauksia, joita ei saa päästää öljyyn. Varsinkin järjestelmissä, joiden pinnankorkeus vaihtelee, säiliö suorastaan imee epäpuhtauksia ympäröivästä ilmasta. Ilmansuodattimen suodatusasteen tulisi olla 3 μm tai parempi. Täyttökorkit, huohotinkorkit tms. tulisi tulpata ja säiliön ”hengitys” järjestää ilmansuodattimen kautta. Öljyntäytöt /-lisäykset usein tehdään ilmansuodattimen tai täyttöyhteen kautta, mutta täyttö tulisi suunnitella siten, että täyttö onnistuu aina suodattimen kautta.
UltiPleat SRT suodattimet
Yksi uusimmista kehitysaskeleista suodatuksen saralla ovat UltiPleat SRT suodattimet. Suodatinmaljat voidaan nyt asentaa ylöspäin, mikä helpottaa huoltoa. UltiPleat SRT suodatinsarjalla pystytään tekemään järjestelmä, jossa samanlaista suodatinpatruunaa voi käyttää niin paine-, paluu- kuin sivuvirtaussuodattimessa. Käyttäjien kannalta tämä on erinomaista, koska varastoitavien suodatinpatruunoiden määrä pysyy pienenä. Patruunoiden saatavuuskin on hyvä, koska varastoimme yleisimmät patruunat varastossamme Suomessa.
Artikkeleja aiheeseen liittyen
Mitkä asiat vaikuttavat hydrauliikkaöljyn ja voiteluöljyn puhtauteen
Epäpuhtaus hydrauliikka- ja voiteluöljyissä aiheuttaa aina ongelmia teollisiin järjestelmiin, joten on tärkeää ymmärtää miten ja mistä haitalliset epäpuhtauspartikkelit voivat päätyä öljyihin. Tilastollisesti noin 70 % komponenttien vaihdosta johtuu pintojen vaurioitumisesta tai kulumisesta. Hydrauliikka- ja voitelujärjestelmissä noin 50% vaihdoista johtuu mekaanisesta kulumisesta ja loput 20% johtuu korroosiosta. Epäpuhtaus ei usein johdu vain yksittäisestä asiasta vaan siihen…
Lue koko teksti… Mitkä asiat vaikuttavat hydrauliikkaöljyn ja voiteluöljyn puhtauteen
Lisätietoja suodatusratkaisuista
Öljyanalyysi ja öljyn kunnonvalvonta
Purifikaattorit (Pall)
Erotustekniikka ja koalisaattorit (Pall)
Laboratoriopalvelut teollisuuden öljyille
AZUD automaattisuodattimet vedenpuhdistukseen
Pall suodatuslaitteet ja suodatinpatruunat
Hydrauliikka- ja kiertovoiteluöljyjen suodatus
Oheislaitteita ja palveluita öljynsuodatukseen
Veden suodatus