Suomi on monilla mittareilla turvallisuusosaamisen ja -tekniikan kärkimaita, mutta ravintoloiden automaattisessa palontorjunnassa tulemme muita lähialueen maita jäljessä. Ravintolapalot ovat koko 2000-luvun olleet vahvasti esillä kotimaisessa mediassa – aivan hiljattain ravintolasta alkunsa saaneen palon seurauksena ovat liekeissä olleet ainakin yksi huoltoasema ja hotellikeittiö. Julkisten tilojen ravintolapaloihin turvallisin ratkaisu on automaattinen sammutusjärjestelmä.
Yhdysvaltalainen Ansul on tilastoinut sammutusjärjestelmäasennuksia keittiössä maailmanlaajuisesti. Sen valmistama R-102 keittiösammutusjärjestelmä on maailmanlaajuisesti käytetyin ratkaisu, jonka asentamista monet ravintolaketjut pitävät vaatimuksena uuden ravintolan perustamiselle – myös Suomessa. Siitäkin huolimatta Suomi tulee ihmismäärään suhteutettuna R-102 järjestelmien määrässä muita Pohjoismaita selvästi jäljessä, vaikka olemmekin viime aikoina alkaneet kiriä Ruotsia, Norjaa ja Islantia kiinni.
Kauppakeskus Kamppi panostaa turvallisuuteen
Hyvä merkki tietoisuuden lisääntymisestä ovat uudet kauppakeskukset. Nykyaikaisessa kauppakeskuksessa on lähes poikkeuksetta oma alueensa ravintoloille. Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva ja suomenlaajuisesti tunnettu Kauppakeskus Kamppi rakensi hiljattain ylimpään kerrokseensa uuden Kortteli-ravintolamaailman.
Korttelin ravintoloihin asennettiin jo rakennusvaiheessa Ansul R-102 järjestelmät. ”Kamppi panostaa turvallisuuteen ja haluaa että tämä on turvallinen kauppakeskus meille kaikille. Keittiöjärjestelmien asentaminen kertoo siitä, että kauppakeskus laittaa palo- ja henkilöturvallisuuden etusijalle ja näin meillä ihmisillä on turvallista käydä kauppakeskuksessa ostoksilla ja syömässä”, kertoo Ansul-tuotteita Suomessa edustavan YTM-Industrial Oy:n tuotepäällikkö Manu Alarto.
”Kauppakeskukselle tällainen järjestelmä on siinä mielessä ehdoton, että palo- ja henkilöturvallisuuden parantamisen lisäksi sillä varmistetaan, ettei kauppakeskuksen toimintaan tule ravintolapalojen takia keskeytyksiä tai sen nimelle imagollista vahinkoa. Kun järjestelmä on automaattinen, se sammuttaa palon nopeammin ja antaa siitä hälytykset eteenpäin tuoden lisäturvallisuutta koko taloon.”
Ansul R-102 on kehitetty ravintoloihin
Ravintolapalot ovat usein ominaisuuksiltaan muista tulipaloista poikkeavia. Ravintolaympäristö, missä säilytetään isoja määriä kuumennettuja öljyjä ja rasvoja sekä käytetään kuumia paistolevyjä tai jopa tällä hetkellä trendikkäitä avotuligrillejä, on omiaan toimimaan palonlähteenä. Ravintolapalojen sammuttaminen käsisammuttimilla tai sammutuspeitteillä on usein liian hidasta ja tekijälleen vaarallista. Ansul R-102 järjestelmä on ominaisuuksiltaan rakennettu erityisesti keittiöympäristöön soveltuvaksi ja siinä käytetään öljypaloihin kehitettyä Ansulex-sammutetta.
Sammutusjärjestelmällä suojataan keittiöstä valitut laitteet – käytännössä ne kohteet, joissa tulipaloriski on suuri, kuten rasvakeittimet, paistolevyt, parila, salamanterit ja niin edelleen. Näiden lisäksi suojataan suodattimien takaa huuva ja lähtevä IV-putki tai putket, jotta palo ei pääse leviämään muualle kiinteistössä.
”Ansul on turvallinen valinta. Ravintolakohteissa tulipalo voi syttyä nopeasti ja yllättäen. Tavoitteemme on, ettei Suomessakaan palaisi jatkossa yhtäkään ravintolaa tai kiinteistö vain siitä syystä, ettei Ansul R-102 järjestelmästä oltu tietoisia.”
Lisätietoja Ansul R-102 järjestelmästä sen tuotesivulta.