Rasvanpaistoaltaita käytetään elintarviketeollisuudessa yleisesti esimeriksi leivitettyjen lihojen, perunatuotteiden, leivonnaisten ja erilaisten esikypsennettyjen välipalojen paistamiseen. Altaat sisältävät suuria määriä ruokaöljyä (jopa 19 000 litraa) ja toimivat jopa 354°C lämpötiloissa. Tämä äärimmäinen lämmön ja polttoaineen yhdistelmä voi aiheuttaa merkittävän palovaaran. Tulipalo voi syttyä, jos öljy saavuttaa itsesyttymislämpötilan tai jos leimahduspistettä kuumempi öljy kohtaa syttymislähteen. Jos öljy syttyy, öljyn jäähdytys on ratkaisevan tärkeää, jotta vältetään uudelleen syttyminen. Tämä voi olla vaikeaa, kun otetaan huomioon nykyaikaisten teollisten rasvakeittimien energiatehokas suunnittelu, mikä hidastaa jäähtymisprosessia.
Tulipalo aiheuttaa suuren riskin mille tahansa liiketoiminnalle. Tulipalo voi vaikuttaa yrityksen toimintaan monella tapaa aiheuttaen laitteiden ja omaisuuden menetyksiä sekä tuotannon keskeytyksiä. Elintarviketeollisuuden tulipalot ovat yleensä erityisen kalliita elintarvikehygieniaa koskevien tiukkojen säännösten ja rasvakeittimen prosessin kannalta kriittisen luonteen takia. AquaMist IFP palontorjuntajärjestelmä mahdollistaa siis kustannussäästöjä niin elintarviketeollisuuden yrityksille kuin vakuutusyhtiöillekin vähentyneiden seisokkien ja vähenevien puhdistuskustannusten ansiosta.
Tyco AquaMist Industrial Fryer Protection (IFP) eli leipomoiden rasva-altaiden palontorjuntajärjestelmä on öljykeittimille suunniteltu sammutusjärjestelmä, jota voidaan käyttää niin suurissa kuin pienissä teollisissa kohteissa. Saatavana isompiin tiloihin keskitetyllä sähköpumpulla tai paikallisesti yksittäiseen tilaan erillisellä vesilähteellä. AquaMist IFP järjestelmä rakennettaan Water Mist -suuttimien ja palonhavaitsemisteknologian ympärille. Niiden avulla voidaan suojata huuva, suodatinyksikkö ja poistoputket.
AquaMist IFP on FM testattu ja hyväksytty järjestelmä. FM-hyväksynnän saamiseksi Water Mist -järjestelmän on pystyttävä tekemään täydellinen sammutus erilaisissa rasvakeittimissä – mukaanlukien hood-up ja hood-down -laitteet.
Tavanomaiset sammutevaihtoehdot rasva-altaiden palontorjunnassa ovat:
- CO2. Kustannustehokas, mutta ei sisällä FM hyväksyntää. Sisältää turvallisuus- ja terveysriskejä.
- Vesisuihku. Kustannustehokas ja FM-hyväksytty, mutta voi aiheuttaa vesivahinkoja ja kuluttaa paljon vettä.
- Vesisumu. FM-hyväksytystä erittäin tehokkaasti jäähdyttävä vaikutus ja vähäinen vedenkulutus. Korkeammat asennuskustannukset.
Tästä syystä AquaMist järjestelmät sammuttavat vesisumulla, joka on tehokkain elintarviketeollisuuteen soveltuva sammutusaine.
https://youtu.be/Q4d9ClzIy5o
Lisätietoja valmistajan kotisivuilta.